fbpx

Årets yrkeslärare


UHR har tagit initiativ till tävlingen årets yrkeslärare inom Restaurang och livsmedel samt Hotell och turism.

Vartannat år utser vi en vinnare i varje kategori utefter de nomineringar vi får in. Årets yrkeslärare är instiftat av WorldSkills Sweden med syftet att uppmärksamma duktiga yrkeslärare. 

De två vinnarna nomineras vidare av UHR till den nationella tävlingen årets yrkeslärare, där alla lärarkategorier tävlar mot varandra.

Årets nominerade yrkeslärare 2019 var:

Hotell och turism

Kajsa Ludvigsson, Realgymnasiet, Stockholm – vinnare
”Kajsa lyckas entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande och för att hon får eleverna att tro på sig själva i den yrkesroll dom utövar. Hon är en bra förebild och delar på ett inspirerande sätt med sig av sina erfarenheter. Hon arbetar ämnesöverskridande med både, svenska, samhälle, historia och är drivande till nya arbetssätt utan för klassrummen.”

Ann Jaldevik, Almåsgymnasiet, Borås
”Ann har bidragit till att HT-programmet har fått en hög internationell touch genom att söka stipendier och arbeta med utlands-APL. Hon har hela tiden samverkan mellan skola och näringsliv i fokus och ser alltid till att matcha elevernas behov av olika kunskapsmål, så att både elever och företag utvecklas. Ann en mycket respekterad person både i skolan och i besöksnäringsbranschen och otroligt professionell på att knyta nya kontakter.”

Cecilia Nordin, Malmö Borgarskola
”Cecilia balanserar både individ- och grupperspektivet på ett enastående sätt. Hon ser varje elev och deras intresse, framtidsdrömmar och utmaningar, samtidigt som hon är mån om att gruppen ska fungera dynamiskt. Hon tar in världen i klassrummet och eleverna ut i världen och ger genom sin entusiasm för och kunskap om branschen en hög status till programmet.”

Annika Olsson, Malmö Fria läroverk
”Med varmt hjärta och fast hand lotsar Annika både osäkra och kaxiga elever till att våga lära sig en ny bransch. Hon är initiativrik och har en experimenterande/laborerande inställning till sina lektioner. Hon arbetar tätt tillsammans med andra ämnesområden och kollegor, som engelska och samhällskunskap. Annika är väldigt mån om kvalitén på utbildningen.”

Restaurang och livsmedel

Padma Lavigne Vullings, Gislaveds Gymnasium, Vuxenutbildningen, Gislaveds kommun – vinnare
”Padma har en positiv människosyn och värdegrund som innebär att elever blir bemötta med respekt och engagemang. Hon är lösningsfokuserad i sina arbetsmetoder och har stor kompetens i att hitta individuella lösningar för den enskilde eleven. Padma är duktig på att arbeta med språksvaga elever och hittar lösningar för eleven att lära och kunna visa sin yrkeskompetens utan att språket ska vara ett hinder.”

Lotta Aspholm, Åre Hotell- och Restaurangskola
”Under 25 år har Lotta haft över 1 200 elever som hon fostrat med bestämd hand och en oerhört stark tro på att varje individ ska kunna lyckas i utbildningen och så småningom bli lika yrkesstolt som hon själv är. Åreeleverna börjar verkligen jobba i branschen i hög utsträckning, når chefspositioner snabbt eller etablerar sig som egna företagare runt om i landet. Lotta har varit en föregångare i vårt arbetslag i att besöka APL-platser.”

Cecilia Börjesson, Tingvallagymnasiet, Karlstad
”Cecilia brinner för och är engagerad i sitt yrke, hon engagerar eleverna genom sin passion för bar och drycker. Hon får ut elever på bra APL-platser, är med vid installation och uppstart av APL- perioden och följer upp bra mellan praktikplats och elev. Hon är aktiv och är med och driver tillsammans med eleverna och andra lärare restaurangverksamhet ut mot gäst, med gott resultat.”

Johannes Hagemann, Grillska Gymnasiet, Sundbyberg
”Med sin breda kompetens (ingenjör inom medieteknik, kock, yrkeslärare och biodlare) har Johannes en förmåga att se och verka över statiska ämnesgränser. Den har bidragit till spännande kursöverskridande arbeten. Johannes är skicklig på att integrera examensmålen i sin undervisning, oavsett om han undervisar i bageriet, i digitalt skapande eller naturkunskap. Han undervisar med humor och en stor entusiasm.”

Ann Cathrin Heimholt, Mimers Hus, Kungälv
”Ann Cathrin möter och ser alla elever med nyfikenhet. Hon brinner för branschen och den lågan sprider hon till sina elever. Hon är en förebild på hur man samarbetar och i hur hon sätter eleverna i centrum samt lyckas förmedla hur vi bäst lyckas med eleverna till ledningen på skolan. Hon uppmuntrar och kommer ständigt med nya förslag på hur vi kan sammarbeta.”

Ellen Massey, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan
”Ellen har mycket entusiasm och levererar alltid en känsla av att vilja inkludera och utveckla. Hon har arbetat på många restauranger i området och har en fantastiskt god relation med många fler. Hon är väldigt öppen för att samverka med andra lärare och kurser.”

Sibin Popovic, Ullevigymnasiet, Köping
”Få lärare är så tydliga och konkreta och inspirerande som Sibin. Han har på många sätt visat att han ligger i framkant, han konkretiserar kurser och kunskapskrav på ett tydligt och enkelt sätt ett för eleverna. Med stort hjärta och ständig omsorg försöker han hitta vägar som stärker och uppmuntrar eleverna. Sibin är mycket lyhörd för att hitta ständigt utveckla sin undervisning.”

Kenneth Winblad von Walter, Björknäsgymnasiet, Boden
”Det är imponerande hur Kenneth fortfarande efter över 20 år som lärare hela tiden ställer eleverna i fokus, både genom att ständigt förnya och anpassa det materialet han använder. Han skapar hela tiden nya utmaningar för eleverna, som till exempel drivande bakom elevtävlingen vildmarkskocken. Sätter stort värde på att hålla hög kvalitativ undervisning. Han brinner för sitt arbete och ingenting är omöjligt.”

 

Fakta om årets yrkeslärare
Vem kan nominera?
Alla kan nominera yrkeslärare – lärare, elever, anställda, rektorer branschrepresentanter, företagare med flera.

Kriterier för årets yrkeslärare
Den nominerade ska:

  • vara yrkeslärare inom programmen Restaurang och livsmedel eller Hotell och turism,
  • i sin roll ha lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande,
  • ha en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet
  • ha lärarbehörighet samt
  • samarbeta på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

UHRs jury
Juryn består av ledamöterna i UHRs arbetsutskott:
Pim van Dorpel. HRF, ordförande
Göran Andersson, Visita
Marina Nilsson, HRF
Peter Thomelius, Visista
Anders Fredriksson, Unionen
Kersti Wittén, Visita, sekreterare

Läs mer
Årets yrkeslärare – Worldskills

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm