Kompetensförsörjning är idag en av besöksnäringens största utmaningar. Efterfrågan på arbetskraft är stor inom hela besöksnäringen, samtidigt som tillgången på personer med relevant branschutbildning minskar.
I takt med att samhället och branschen förändras är validering ett av verktygen för att möta branschens behov. Därför arbetar UHR med validering inom kock- och serveringsyrket. Under 2024 har UHR tagit fram en uppdaterad, mer effektiv och kostnadseffektiv valideringsmodell med ökad användarvänlighet.
UHR:s valideringsmodell för kock och servitör innehåller:
- Kvalifikationer för yrkesrollen – de kunskaper och färdigheter som krävs för att erhålla yrkesbevis som kock.
- En strukturerad valideringsprocess – genomförs under fyra hela dagar.
- En stödjande digital plattform – MZ – som utgör basen för hela valideringsprocessen och underlättar arbetet för både yrkesbedömare och validander.
- Bedömarstöd – för att säkerställa en rättvis och enhetlig bedömning.
- En ny och uppdaterad yrkesbedömarutbildning – för att kvalitetssäkra valideringsprocessen.
Vad krävs för att validera enligt den nya modellen?
- Du uppfyller kraven i UHR:s användaravtal och har signerat det.
- Du har en utbildad yrkesbedömare, från januari 2024 och framåt, enligt UHR:s nya yrkesbedömarutbildning (se Yrkesbedömare för mer information).
- Din utbildade yrkesbedömare har registrerat en användare på startmz.com/uhr.
Här kan du ta del av de frågor och svar kring UHR:s validering.