fbpx

Validering hotell & restaurang


Kompetensförsörjning är idag en av besöksnäringens största utmaningar. Efterfrågan på arbetskraft är stor inom hela besöksnäringen, samtidigt som tillgången på personer med relevant branschutbildning minskar.

I takt med att samhället och branschen förändras är validering ett av verktygen för att möta branschens behov. Därför arbetar UHR med validering inom kock- och serveringsyrket. Under 2024 har UHR tagit fram en uppdaterad, mer effektiv och kostnadseffektiv valideringsmodell med ökad användarvänlighet.

UHR:s valideringsmodell för kock och servitör innehåller:

  • Kvalifikationer för yrkesrollen – de kunskaper och färdigheter som krävs för att erhålla yrkesbevis som kock.
  • En strukturerad valideringsprocess – genomförs under fyra hela dagar.
  • En stödjande digital plattform – MZ – som utgör basen för hela valideringsprocessen och underlättar arbetet för både yrkesbedömare och validander.
  • Bedömarstöd – för att säkerställa en rättvis och enhetlig bedömning.
  • En ny och uppdaterad yrkesbedömarutbildning – för att kvalitetssäkra valideringsprocessen.

Vad krävs för att validera enligt den nya modellen?

  • Du uppfyller kraven i UHR:s användaravtal och har signerat det.
  • Du har en utbildad yrkesbedömare, från januari 2024 och framåt, enligt UHR:s nya yrkesbedömarutbildning (se Yrkesbedömare för mer information).
  • Din utbildade yrkesbedömare har registrerat en användare på startmz.com/uhr.

Här kan du ta del av de frågor och svar kring UHR:s validering. 

 

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm