fbpx

Yrkesbedömare i Uppsala certifieras för att validera kunskaper inom hotell- och restaurang.


Med hjälp av certifierade yrkesbedömare kan den som har praktiska kunskaper inom hotell och restaurang nu omvandla sina erfarenheter till betyg eller intyg. I Uppsala kommer cirka 15 lärare och yrkespersoner att kunna validera efter att ha genomgått en utbildning den 17 augusti.

Från och med i år kan den som arbetar inom hotell eller restaurang få papper på kunskaper som har erövrats på icke-formell väg, genom arbete och erfarenheter. Att validera sin kompetens är en bra grund för den som vill utvecklas inom sitt yrke, söka nytt arbete eller gå vidare i studier. För arbetsgivaren är validering ett sätt att kvalitetssäkra verksamheten och hitta nya medarbetare. 

Fyra yrken omfattas av den branschgodkända valideringsmetoden; kock, servering, hotellkonferens och hotellreception. Möjlighet finns också att ta ut gesällbrev. Valideringen kan göras i en verklig arbetsmiljö på en restaurang eller på ett hotell men också i specifika kurser på en yrkesskola. De praktiska kunskaperna och färdigheterna bedöms av en certifierad yrkesbedömare som utbildats av UHR, utbildningsrådet för hotell och restauranger.

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm