fbpx

Validering Hotell & Restaurang


Tillsammans med företrädare från branschen samt lärare från Hotell- och turismprogrammet samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet (HT och RL) har UHR arbetat fram en metod för validering. Den används inom fyra yrken:

Kock

Servering

Hotellreceptionist

Konferensvärdinna/värd

UHR validering leder till kompetensintyg eller betyg och är branschvalidering

Branschvalidering innebär att en individs kunskap och kompetens synliggörs för att bättre möta branschernas behov och efterfrågan. Validering av individers kunskap och kompetens genomförs på en arbetsplats av en yrkesbedömare/validerare.

UHR validering är

  • Ett sätt att synliggöra en individs kompetens och kvalifikation då denna saknar formella betyg. Det är en yrkesbedömare/validerare som bedömer någons kompetenser.
  • Hygienkunskap
  • Förståelse av regler och lagar
  • Kunskap om Specialkost
  • Matlagningskunskap
  • Livsmedelskunskap
  • Kommunikation och delegering
  • Kompetens att hantera information
  • Kompetens att lösa problem, planera och organisera uppgifter
  • Kompetens att samarbeta
  • Kompetens att använda utrustning
  • Kompetens kvalitetsmedveten
  • Kompetens matematiskt kunnande

Resultatet av en validering blir ett formellt kompetensintyg som kan används vid jobbansökan eller vid en redan befintlig anställning.

Valideringen kan också leda till komplettering, allt för att säkerställa rätt kompetenser.

Certifierade yrkesbedömare/validerare

Bedömer kompetenser vid en validering.  En certifierad yrkesbedömare har en gedigen arbetslivserfarenhet från aktuellt yrke.

Branschvalidering ges för kompetensintyg eller betyg. För betyg görs valideringen på en skola.

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm