fbpx

Rikskonferens 2013


Rikskonferensen för RL och HT programmen

Rikskonferensen på Tylösand den 5-6 oktober  samlade i år 190 yrkeslärare och ett antal branschföreträdare, konferensen handlade bland annat om hur skolan bättre skall möta branschen i syftet att våra utbildningar skall uppnå så  hög kvalitet som möjligt och att eleverna som lämnar gymnasieskolan skall vara anställningsbara.

Att en  blandning av teori och praktik främjar utbildningen är alla överens om och vi fick med oss några goda exempel från lärarlaget på Restaurang -och Bageriskolan i Visby som samverkar med branschen i ett stort antal evenemang utanför skolans väggar med sina elever. Carl-Gustav Carlsson, rektor på Carl Wahren gymnasiet  höll en föreläsning om bedömning av yrkeskunnande som därefter  följdes upp av ett konkret exempel på bedömning av Paul Bergström, lärare på Gotlands Konditori och Bageriskola.

Cecilia Wigerstad och Björn Sterner  från Skolverket beskrev hur genomförandet av gymnasiearbetet skall se ut, innehåll, upplägg och bedömning, vilket också var utgångspunkten för eftermiddagens gruppdiskussioner.

Dagen avslutades med en paneldiskussion om elevernas anställningsbarhet, i panelen fanns företrädare för HRF, branschen och skolverket.

Söndagen inleddes med att Stefan Holm från Servera höll en provning där vi fick smaka några av de  alltmer efterfrågade alkoholfria alternativen som finns på marknaden. Därefter  fortsatte dagen  med diskussioner om APL både från scenen och i de efterföljande gruppdiskussionerna.

Avslutningsvis informerade UHR i de olika grupperna dels om Valideringsprojektet som är påväg att sjösättas och om de nya läromedel som nu finns i Gästakademiens sortiment.  

Stort tack till alla er lärare som med era kloka synpunkter och inlägg bidrog till en lyckad konferens.

_DSC2217

 

 

 

 

 

 

Presentationer

Bedömning av yrkeskunnande  Carl-Gustav Carlsson

Gymnasiearbete  Cecilia Wigerstad och Björn Sterner

Skolan söker verkligheten  Lärarlag från Restaurang-och Bageriskolan i Visby

Examinationsuppgift Paul Bergström programansvarig

 

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm