Erfarna hantverkare gör hela tiden och medvetet olika sinnliga bedömningar, och därigenom lyckas de med sitt hantverk.
Restauranghantverk med alla sinnen är ett inspirations- och utbildningsmaterial för elever och lärare på YH -utbildningar och yrkesgymnasium med inriktning kök och servering. Materialet består av en lärarhandledning med målgrupp lärare, och fem korta filmepisoder med målgrupp studerande/elever.
Materialet är producerad 2024 i samarbete mellan BFUF, UHR – Utbildningsrådet för hotell och restauranger och Örebro universitet. Ambitionen är att materialet ska vara ett stöd för lärare som på ett konkret sätt vill ge sina studerande/elever lust, nyfikenhet och verktyg att medvetet utforska betydelsen av sinnena när de utvecklar sitt hantverk och sin framtida profession.
Målet är att studerande/elever ska:
- förstå att hantverk består av både teoretisk och kroppslig kunskap och träning
- få uppleva hur alla sinnen kan tränas
- bli medveten om den egna förmågan att använda sinnena för observation och analys
- uppleva och förstå effekten av att använda sinnena medvetet
- förstå betydelsen av sinnena syn, doft, smak, hörsel och känsel för att kunna utföra sitt restauranghantverk.
Lärarhandledning och filmer hittar du här