Under onsdagen den 4 november 2015 delades det första gesällbrevet i serveringsyrket ut i Blå hallen i Stadshuset enligt nya provbestämmelser. Mottagaren av gesällbrevet, Lina Bergqvist, har arbetat på restaurang i hela sitt liv, men har fram till nu har saknat ett formellt intyg på sin kompetens. De nya provbestämmelserna för gesällprov blev godkända i mitten av mars, och Lina Bergqvist blev först ut att bli bedömd, ett prov hon bestod med glans.
Foto: Marina Nilsson
Hotell- och restaurangbranschens utbildningsråd UHR har en modell för att validera yrkeskunskaper inom yrkena kock, servering samt konferens och reception inom hotell. Linus Forsberg, vd för Eriks Gondolen, som bedömde Lina Bergqvist, har genomgått en utbildning och certifierats som yrkesbedömare av UHR.
– Det känns fantastiskt att kunna ge duktiga yrkesmänniskor inom branschen ett erkännande, säger Linus Forsberg, vd för Eriks Gondolen. Jag önskar Lina all lycka till i framtiden.
Bakom det årliga arrangemanget står Stockholms Hantverksförening och Företagarna i Stockholm stad. Det är idag möjligt att få gesäll- och mästarbrev inom ett åttiotal yrken, som ett bevis på yrkeskunnande och kvalitet. Med sitt gesällbrev har Lina Bergqvist nya möjligheter att ytterligare utveckla sig och avancera i sitt yrke.
-Det är ett jätteroligt yrke säger Lina. Variationen är stor och det finns så många olika vägar att gå. Man har hela världen som arbetsplats och jag upplever redan att gesällbrevet öppnar nya dörrar.
Tanken är att systemet med gesällbrev för kock, servering, reception och konferens ska höja statusen och kvalitén för serviceyrken i besöksnäringen. Den tysta kunskap som finns i branschen ska nu valideras och öka attraktiviteten för flera bristyrken inom hotell- och restaurang.