När våra svenska färdigheter ställdes mot Europas bästa kockar väcktes en dröm till liv. För tävlingskocken blev EuroSkills mer än en prövning – det blev ett kraftfullt lyft i karriären, fullt av nya vänner, lärdomar och starka känslor.
I september reste kocken Ellen Rosdahl till EuroSkills i Danmark för att möta Europas mest talangfulla unga matkonstnärer. Tävlingen bjöd på såväl adrenalin som oväntade möten:
– Euroskills var en otroligt rolig och häftig upplevelse! Kul att få mäta sina skills mot övriga europeiska kockar, lära känna och knyta nya kontakter, säger Ellen.
När deltagarna ställdes inför ett krävande moment smälte publiken ihop till en varm klump i ryggen, men det var inget som fick henne ur balans. I sin egen bubbla höll hon fokus på tallriken och tekniken.
Drömmen om en medalj blev verklighet när hon såg sitt eget namn dyka upp på tavlan. Ellen tilldelades den ärofyllda utmärkelsen Medallion for Excellence för sina mycket höga poäng i tävlingen. När hon fick reda på att medaljen var hennes inträffade ett ögonblick av eufori.
– För oj vad jag kämpat för den! Lättnaden följdes av kramkalas från mina lagkamrater och en och annan lyckotår.
Tävlingen gav henne inte bara medalj – den förändrade arbetsvardagen i köket. Med skarpare struktur, förfinat hygienarbete och ett nytt perspektiv på råvaror driver hon sin egen utveckling. Kontakterna från EuroSkills har redan öppnat dörrar för nya möjligheter.
Nu längtar hon efter nästa utmaning: fler tävlingar, fler lärdomar och fler gyllene stunder i köksvärlden.