fbpx

Elias kammade hem ett brons i yrkes-VM


Tävlingen (Worldskills) har pågått under fyra intensiva tävlingsdagar i Kazan, Ryssland. Under mästerskapet tävlade världens skickligaste ungdomar om vem som var bäst i sin yrkesgren.

Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup som till vardags arbetar på Radison Blu i Malmö, tog hem bronsplatsen inom reception.

Elias Larsson Foto: Worldskills Sweden 

Med och tävlade var också Jolanda Edvardsson från Järpen som tävlade i servering och William Brittsjö från Göteborg som tävlande i matlagning.

Jolanda Edvardsson Servering Foto: Worldskills Sweden

Alla tre kammade hem Medallion for Excellence som är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori. Våra tävlande gjorde en fantastisk insats i tävlingen och är goda ambassadörer för sina yrken.

William Brittsjö Kock
Foto: Worldskills Sweden

Om tävlingen

Över 200 000 skolelever, anhöriga, coacher, journalister och övriga nyfikna besökare från hela världen tog sig till Kazan för att se ett av världens största mästerskap på plats. Väl där kunde de följa när cirka 1400 tävlande från 68 länder gjorde upp om medaljerna inom 56 olika yrken.

Det svenska Yrkeslandslaget bestod i år av 28 yrkesskickliga unga från hela landet som tävlade inom 25 yrkesgrenar. Det är också första gången som Sverige tävlar i två nya yrken – betongarbete och hotellreception. Elias Larsson blir med bronsmedaljen första svenska hotellreceptionisten att ta en pallplats vid ett Yrkes-VM.  

Yrkes-VM 2019 var den 45:e upplagan av mästerskapen och anordnades i år vid Kazan Expo International Exhibition Centre – en arena som byggdes speciellt inför Yrkes-VM 2019. Expon och arenorna upptar en yta på cirka 260 000 m² och ligger strax utanför Kazan International Airport. Prisutdelningen hölls på Kazan Arena och avslutades med tal från President Vladimir Putin där han tackade alla deltagare. Han passade också på att lämna över stafettpinnen till Shanghai, som kommer arrangera nästa Yrkes-VM 2021.

 

 

 

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm