fbpx

”Man får en yrkesidentitet och kan söka kockjobb.”


Kostenheten i Vänersborg är med i projekt Validering kock i Västra Götaland. Här har kommuner prövat att använda validering för att bättre ta till vara på medarbetarnas kompetens.

 

Yvonne Licke (vänster)är efter validering kock och har gesällbrev. Jenny Ahlgren (höger) ser fram mot att kunna använda UHR:s validering som verktyg för att hitta fler kockar. Foto Per Myrehed

Jenny Ahlgren är enhetschef på Kostenheteten i Vänersborgs kommun, och certifierad yrkesbedömare. Det blev hon efter en dags utbildning hos hotell- och restaurangbranschens utbildningsråd, UHR. Det är också UHR som i samråd med branschen arbetat fram metoden för att validera.

Jenny Ahlgren är liksom många bekymrad över bristen på utbildade kockar, men ser validering enligt branschens krav som en lösning på det.

– Nu validerar vi befintlig personal. I början var några osäkra på om man skulle klara sig. Vi har personal som är mycket kompetent men som saknar formell utbildning.
Resultatet överraskade. Det visar sig att de flesta har en tendens att undervärdera sin kompetens. Nu får man svart på vitt på vad erfarenheten är värd – enligt branschens krav.

– Vi ser ett stort behov framöver, säger Jenny Ahlgren, även vid rekrytering. Foto Per Myrehed

– Vi är igång och det fungerar väldigt bra. Det blir en riktig boost för självförtroendet och man får en yrkesidentitet. Man är stolt över sitt kockintyg. Med det i handen kan man söka de olika kockjobb vi annonserar ut i kommunen.

Validerades efter 25 år i kök och fick gesällbrev


.

Yvonne Licke är en av dem som validerats. Hon arbetar i Lindgårdens äldreomsorg, en verksamhet som pågår 365 dagar om året. Det har hon gjort i 25 år, de senaste två åren som köksbiträde efter en utbildning.

– Jag hade tur när jag fick jobb här. Många omkring mig hade inget jobb.

I höstas tackade hon ja till att valideras mot branschens krav på kock. Bedömningen gjordes i Torpaskolan. Yvonne fick först några dagar att göra sig hemmastadd i det nya köket innan valideringen på tio dagar genomfördes.

– Det kändes bara kul att få chansen att valideras. Jag har jobbat i branschen så länge och nu har jag äntligen fått min kompetens bedömd. Idag är jag kock, det känns fantastiskt. nu kan jag söka vilket jobb jag vill!

Yvonne Licke kvalificerade sig dessutom till gesäll och ska få sitt gesällbrev under våren.

– Skulle en validering visa att det saknas kunskap inom något område så får medarbetaren möjlighet att komplettera, säger Jenny Ahlgren.


Stort behov av kockar framöver

– Vi håller på med ett projekt som kallas ”framtida kök” och där ingår det att bygga om några mottagningskök till tillagningskök, då behövs fler kockar. På Kostenheten i Vänersborg finns två yrkesbedömare. Jenny Ahlgren bedömer att man kan komma att behöva fler.

– Vi ser ett stort behov av att kunna validera framöver, även vid rekrytering och provanställningar. För oss ger validering mycket värde i förhållande till vad det kostar.
December 2016

Vill du veta mer om nyttan av och hur det går till att validera kan du läsa här, ”validera din personal”.
Har du frågor, till exempel om hur du kan använda validering i din organisation är du välkommen att kontakta oss på e-post eller ringa 08-762 74 30

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm