Nicklas von Elling är kock och har just klarat gesällprovet efter tre nervösa dagar med teoretiska och praktiska prövningar. Nu har han det brev som kan ge honom förtur till drömjobbet eller hjälpa honom in på en eftertraktad utbildning.
– Jag kände direkt att kockyrket var min grej. Det finns många kockar men få matlagare, säger Nicklas von Elling.
Det var mamma som satte Nicklas på rätt spår inför gymnasievalet. ”Du tycker ju om att laga mat – du ska bli kock!” Efter utbildning, jobb och massa praktiska erfarenhet fick Niklas idéen att ta gesäll, inspirerad av sambons (numera hustruns) frisörgesäll.
– Jag hittade branschens yrkesnämnd på nätet och där fick jag kontakt med Per-Åke Jern som kunde utföra en gesällprövning. Det var mest som en rolig grej, jag har ju redan jobb.
Det nya sättet mer rättvisande
Per-Åke Jern och kollegan Sven-Erik Larsson är erfarna kockar och lärare, och även certifierade yrkesbedömare.
– Man behöver vara yrkesbedömare för att få validera, en utbildning som tar en dag och som UHR utbildning håller i. För att bli antagen behöver man ha mycket goda yrkeskunskaper.
En gesällprövning ska utföras på en arbetsplats med kök och gäster. Här på Kanalskolan i Töreboda erbjuder man både validering mot anställningsbarhet och gesällprövning för yrket kock.
– Jag har själv tagit gesäll med den gamla metoden, som gjordes i Grythyttan. Det nya sättet att ta gesäll är mer rättvisande, säger Per-Åke.
– Som gesäll ska du visa att du har en bredd, du ska kunna kalkylera, ta ansvar, lösa situationer och vara en duktig all round-kock.
Tre dagar i köket
Innan gesällprovet kunde bokas och prisberäknas skickade Nicklas in sin CV till Per-Åke som också tog referenser från tidigare arbetsgivare. Han ville ha underlag för att bedöma om Nicklas hade det som krävdes för ett gesällprov. Ingen av dem ville kasta bort tid i onödan.
– En vanlig validering tar tio dagar. Det går betydligt snabbare att bedöma en erfaren kock som vill ta gesäll, säger Per-Åke Jern.
Nicklas hade både gymnasiebetyg, erfarenhet och goda referenser, så man bedömde att tre dagars validering borde räcka.
– En kock med ett mindre CV än Nicklas´ kanske behöver fem dagar för ett gesällprov, säger Per-Åke.
Går det åt skogen får man ta det sedan
Nicklas tyckte att gesällprövningen var nervös, trots att han är trygg i sin yrkesroll och har en yrkesutbildning att stå på.
– Första dagen gick vi igenom de arbetsuppgifter jag skulle utföra under valideringen. Samma dag blev jag bedömd i min förmåga att kalkylera råvarukostnad. Nästa dag fick jag planera en trerättersmiddag som jag sedan lagade från grunden. Dag tre bestod av ett omfattande teoretiskt prov, om allt ifrån mjölktillverkning till köksfranska.
Per-Åke och Sven-Erik hjälptes åt att bedöma Nicklas under de tre dagarna. Till stöd har de ett webbverktyg.
Nicklas hade allt på plats
Allt gick bra. Per-Åke och Sven-Erik har fyllt i det intyg som ligger till grund för bedömningen av Nicklas kunskaper. Det skickades till Hamtverksrådet som hanterar gesällbrev.
– Nu hoppas vi att han får hämta ut gesällbrevet vid en festlig ceremoni i sin hemkommun. Vår förhoppning är att han ska kunna använda det som en kvalitetsstämpel på sina kunskaper och att framtida arbetsgivare ska förstå att det här är en person som innehar många kunskaper, inte bara fakta utan även en särpräglad kompetens
Kockar gillar utmaningar
Per-Åke Jerns erfarenhet är att kockar gillar utmaningar och gärna vill visa vad de går för.
– Det har saknats ett bra verktyg när man vill utveckla sin personal, man tror att man vet vad de kan och inte kan. Med en validering kan man fastställa personens kunskaper och i vissa fall kan man också hänvisa till vilka kunskapsluckor som kan behöva fyllas på.
Det behövs många fler kockar de närmaste åren och Per-Åke Jern tror att validering och gesäll kan driva på utvecklingen inom yrket och göra det lättare att få tag på kompetent personal.
– Det här är ett sätt att premiera och behålla duktiga kockar. Arbetsgivare i restaurangbranschen har inte använt sig av kvalitetsintyg, man har bara anställt. Att kunna säga att ”Våra kockar har gesäll” är ytterligare en kvalitetsstämpel, precis som att vara med i Visita eller Smaka på Västsverige.
Kanalskolan har ett samarbete med arbetsförmedlingen och kan ta emot sökande från arbetsförmedlingen för att validera mot anställningsbarhet. Även kommunen och andra utifrån som vill genomföra en validera eller gesällprövning kan kontakta Kanalskolan. I skolan finns även möjligheter att validera mot betyg i enstaka gymnasiekurser.
Det finns yrkesbedömare över hela Sverige, de är sökbara på uhr.nu
Hantverksrådet: hantverk-utbildning.se
Validering och gesäll, en väl genomarbetad metod
Inom hotell- och restaurangbranschen är det många som saknar formella papper på sin kunskap. När man validerar sina kunskaper omvandlar man det man lärt sig genom praktiskt arbete till formell kunskap i form av ett intyg. Validering är alltså inte utbildning eller praktik utan en metod som leder till skriftliga kunskapsbevis.
Man kan
– validera sina yrkeskunskaper och få branschens intyg och vad man eventuellt behöver komplettera för att få ett yrkesbevis, en gesäll
– validera sig för gesäll (yrkesbevis)
– eller validera sina kunskaper i vissa kurser inom yrkesskolans HT- och RL-program.
Bakom metoden står UHR, hotell- och restaurangbranschens yrkesråd. För det löpande arbetet kring validering och gesäll samt utbildning och certifiering av yrkesbedömare ansvarar UHR utbildning. Att utbilda sig till yrkesbedömare tar en dag. För mer information om det och om hur validering samt gesällprövning går till, läs på uhr.se eller kontakta Anna Ålund, verksamhetschef UHR utbildning anna.alund@uhr-utbildning.se.
Det här valde Nicklas att laga på sin gesällprövning
Förrätt: Musselravioli med skaldjursbuljong, glasört & fänkålscrudité.
Varmrätt: Kycklingslårsballotine med sparrisrisotto, örtsallad och dragonvinägrett.
Dessert: Rabarbersorbet och cannoli fylld med rabarber- hallonmousse samt kanderad havre.
Tidsåtgång: Tre timmar från start tills gästerna kom. Allt från grunden, inklusive sätta fonden och rensa fisk.
Juni 2018
Vill du veta mer om nyttan av och hur det går till att validera kan du läsa här, ”validera din personal”. Har du frågor, till exempel om hur du kan använda validering i din organisation är du välkommen att kontakta oss på e-post eller ringa 08-762 74 30