fbpx

Borås kommun är nöjda: ”Många har arbetat länge – nu kan de titulera sig kock!”


Lena Hansson är enhetschef inom kost- och lokalvård för skola och förskola i Borås stad. För henne och kollegan Susanne Skansen är bristen på kockar ett stort bekymmer.

– Vi har satsat på att lära oss valideringsverktyget. Flera av våra medarbetare har de yrkeskunskaper som krävs för kock men saknar en formell utbildning. Men det har inte gått att få kunskapen värderad förrän nu.

 

Lena Hansson och Susanne Skansen i Borås kommun tycker att hela organisationen växer när de använder UHR:s validering för kockar. Foto Per Myrehed

– Kraven höjs på allt; hygien, specialkost, datorer, logistik och matlagningskunskap. Vi måste kunna kvalitetssäkra våra verksamheter. Det finns inget utrymme att göra fel, säger Lena Hansson.



Projektet ”Validering Kock” drivs i fem kommuner i Västsverige. Under våren 2016 utbildades en handfull chefer och kockar till yrkesbedömare i Borås. Hittills har de validerat fem måltidspersonal till kockar. Lena Hansson och Susanne Skansen som arbetat i projektet tycker att det gått bra och att det är ett lyckat projekt som gett många mervärden.

 

I Borås hittar man kockar bland dem som jobbat länge men saknar dokumentation på sina lunskaper. Valideringarna utförs av tre erfarna kockar, Soile Johansson på Bredaredsskolan (andra vänster), Anna Steen Kristinebergskolan (ej i bild) och Gerd Andersson på Milstensgården (andra höger). Foto Per Myrehed

 

Valideringarna utförs av tre erfarna kockar, Soile Johansson på Bredaredsskolan, Anna Steen Kristinebergskolan och Gerd Andersson på Milstensgården. Dessa tre är certifierade yrkesbedömare och numera vana vid att validera samt att presentera projektet för andra intresserade.

– En medarbetare som har jobbat i 28 år som måltidsbiträde blev överlycklig för sin kocktitel, berättar Soile Johansson. Det känns så roligt att kunna lyfta sina medarbetare.

Gerd Andersson instämmer.
– Man kanske har fjärilar i magen när man ska valideras, men sedan byts känslan mot ett nytt självförtroende, att ”jag är bra”. Extra roligt att våra validander fått godkänt i allt och klarat gesäll.

– Kommunen är en stor arbetsgivare och vi behöver fler duktiga kockar i framtiden.


Jag tycker om att se människor växa

– Det är värdefullt att vi som arbetsgivare ger våra medarbetare den här möjligheten att växa i sitt yrke, säger Lena Hansson. Tre av dem vi validerat har utländsk bakgrund, och det betyder extra mycket för dem att de klarat den här bedömningen utifrån svenska normer och krav.

Lena Hansson tycker att valideringsprojektet är positivt för hela organisationen.

– De som blivit validerade till kockar har fått ett intyg och en yrkesstolthet. De som certifierats till yrkesbedömare växer i sina roller och ser processen med andra ögon. Det är ett lärande i många steg.

– Alla våra nyblivna kockar tycker att det här har varit jättebra och de är tacksamma. Både de och våra yrkesbedömare är goda ambassadörer för validering, tycker Lena Hansson. Och vi inom organisationen får de kockar vi så väl behöver!

Januari 2017

Vill du veta mer om nyttan av och hur det går till att validera kan du läsa här, ”validera din personal”.
 Har du frågor, till exempel om hur du kan använda validering i din organisation är du välkommen att kontakta oss på e-post eller ringa 08-762 74 30

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm