fbpx

Restauranghantverk med alla sinnen


Restauranghantverk med alla sinnen är ett inspirations- och utbildningsmaterial för elever och lärare på YH -utbildningar och yrkesgymnasium med inriktning kök och servering. Materialet består av en lärarhandledning med målgrupp lärare, och fem korta filmepisoder med målgrupp studerande/elever.

Ambitionen är att materialet ska vara ett stöd för lärare som på ett konkret sätt vill ge sina studerande/elever lust, nyfikenhet och verktyg att medvetet utforska betydelsen av sinnena när de utvecklar sitt hantverk och sin framtida profession.

Materialet är producerad 2024 i samarbete mellan BFUF, UHR – Utbildningsrådet för hotell och restauranger och Örebro universitet

Ladda ner Lärarhandledning 

De fem filmepisoderna:

Mise en place för hantverk och värdskap lyfter fram samspelet mellan de fem sinnena syn, doft, smak, känsel och hörsel. Många gånger är de sinnliga bedömningarna omedvetna. Filmen tar upp begreppet Mise en place samt hur sinnena blir ett bra stöd under förberedelser i kök och matsal inför att gästerna ska komma och servicen starta.

Tiden och rummet. Filmen handlar om tid och tajming är viktiga aspekter i köks- och i matsalshantverk. Filmen har ett fokus på hörselsinnet. Den pekar på hur kocken använder sina sinnen för att bedöma betydelsefulla tidpunkter under tillagning. Den pekar även på förändringar som sker i matsalen, i ”rummet”, i förhållande till tiden under service.

Smak och doft handlar om att använda smaksinnet och luktsinnet. En viktig del av matlagning handlar om att balansera grundsmaker. I matsalshantverket ingår att kombinera mat och dryck på ett professionellt sätt genom att analysera vilka smaker och dofter som fungerar fint ihop och lyfter varandra.

Konsistens och material visar hur känselsinnet spelar en viktig roll för måltidsupplevelsen. Maträtter där de olika komponenterna erbjuder kontraster i konsistens och struktur upplevs ofta som mer intressanta. Även i matsalen är känselsinnet ett viktigt verktyg. Bordets glas, bestick och servetter kommer att vägas i handen, läggas mot läppar och stoppas i munnen.

Öga för estetik handlar om begreppet estetik och hur synsinnet dominerar vår bedömning. Nästan 80 procent av vår upplevelse av omvärlden formas av vad vi ser. I kök och matsal handlar estetik både om precision och omtanke men även om strategi. Som kock och servitör kan du styra över vad gästen ska uppleva.

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm