Så här gjorde vi (ny)


Validering av kunskaper – exempel på hur andra gjort!

Kocken Nicklas von Elling: Gesällen är bra att ha på sikt
Nicklas von Elling är kock och har just klarat gesällprovet efter tre nervösa dagar med teoretiska och praktiska prövningar. Nu har han det brev som kan ge honom förtur till drömjobbet eller hjälpa honom in på en eftertraktad utbildning.

– Jag kände direkt att kockyrket var min grej. Det finns många kockar men få matlagare, berättar Nicklas.

Borås kommun: Många har arbetat länge – nu kan de titulera sig kock!
Lena Hansson är enhetschef inom kost- och lokalvård för skola och förskola i Borås stad. För henne och kollegan Susanne Skansen är bristen på kockar ett stort bekymmer.

– Vi har satsat på att lära oss valideringsverktyget. Flera av våra medarbetare har de yrkeskunskaper som krävs för kock men saknar en formell utbildning. 

Nicholas Pope, Food & Beverage Manager, Scandic Klara, om Snabbspåret:
För en yrkeskunnig är inte språket ett problem, det kommer.



Scandic Hotels var första hotellkedjan som åtog sig att på nationell nivå översätta och utvärdera kunskaperna hos nyanlända kockar. Scandic Hotels var snabba att förstå både samhällsnyttan och hur man kan hitta duktigt yrkesfolk till bristyrket kock.

Läs mer och se fler exempel här.

 

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm