Om yrken (ny)


Hotell- och restaurang är en stadigt växande framtidsbransch som skapar allt fler jobb. Inom branschen finns många olika yrken.
På Arbetsförmedlingens hemsida kan du läsa mer om flera av dem. Klicka på yrket nedan.

Bartender
En bartender blandar drinkar och serverar drycker till gäster. Att ge en god service är en viktig del av arbetet.

Hotellreceptionist
Hotellreceptionister arbetar med att checka in, sköta bokningar, svara på frågor eller på andra sätt ge service till gästerna på hotell. Arbetsuppgifterna handlar i grunden om att få gästerna att trivas

Kafé- och konditoribiträde
Kafé- och konditoribiträden arbetar med att bemöta och servera de kunder som kommer till kaféet. Kunden är alltid i fokus. Det är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.

Kallskänka
Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt.

Kock
En kock lagar mat på restaurang eller i storkök.
Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.

Köks- och restaurangbiträde
Restaurangbiträdet har ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många olika yrken inom restaurang och storhushåll.

Servering
Servitörer/servitriser arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.

 

Upplev hur det är att arbeta som serveringspersonal, kock och i reception.
Häng med på virtuella studiebesök!

UHR har inom ramen för projektet Yrkesutbildning – ett smart val! tagit fram tre korta informationsfilmer om yrkena serveringspersonal, kock och hotellreceptionist.

Upplev hur det är att arbeta som hotellreceptionist!
Hotellbranschen har stort behov av receptionspersonal. Är du social, nyfiken, vill ha ett varierat arbete och vara hotellets ansikte utåt?
Se filmen och följ med till receptionen här.

Upplev hur det är att jobba som kock!
Det behövs fler kockar och behovet kommer att vara stort även i framtiden. Är du kreativ, tycker om att komponera menyer och experimentera med nya smaker?
Se filmen och följ med till köket här.

Upplev hur det är att jobba med servering!
Behovet av serveringspersonal är stort och kommer att öka de kommande åren. Är du kreativ, öppen för nya arbetsuppgifter, trendmedveten och vill arbeta med både vardag och lyx?
Se filmen och följ med till restaurangen här.

Filmerna upplever du bäst med VR-glasögon.

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm