Validera dina kompetenser


Har du jobbat flera år i storkök, på restaurang eller hotell men saknar utbildning? Kanske jobbar du på timmar och vill ha fast anställning? Med ett intyg på att du kan ditt yrke, till exempel kock, kan du konkurrera på arbetsmarknaden.

Metoden och webbverktyget som används när du validerar dina kunskaper baserar sig på vardagen i köket, serveringen eller på hotellet. Du måste vara duktig för att valideras, det är alltså ingen utbildning. Har du tillräcklig kompetens kan du bli anställningsbar på fem till tio dagar enligt branschens krav.

I Borås stad hittar man numera kockar bland dem som jobbat länge men saknar dokumentation på sina kunskaper. Det innebär att man kan utveckla köken inom vård och omsorg. Valideringarna utförs av tre erfarna kockar, Soile Johansson på Bredaredsskolan (andra vänster), Anna Steen Kristinebergskolan (ej i bild) och Gerd Andersson på Milstensgården (höger). Lena Hansson, enhetschef inom kost- och lokalvård för skola och förskola längst till vänster.

 

Validera dina kompetenser enligt branschmodellen – så går det till
Branschens valideringsprocess ser ut så här: 
Fas 1 tar fyra till sex timmar och sker i en dialog med en certifierad yrkesbedömare som är erfaren och kunnig inom yrket. Ni samtalar om kompetens, erfarenhet och konkreta kunskaper. Tillsammans kommer ni fram till om du ska gå vidare. Gör du det är bedömningen att du står nära anställning.

Fas 2 är en praktisk bedömning på fem till tio dagar som leder till intyg. Den utförs i produktion till exempel i en restaurang eller på ett hotell.  Yrkesbedömaren bestämmer hur lång tid som behövs för att validera dina kunskaper.

Anställningsbar utifrån arbetsgivarens krav och behov
Efter den praktiska valideringen i fas 2 får du ett intyg på vad du kan. Saknas vissa kunskaper får du även ett kompletteringsutlåtande. Ta med bägge dessa papper när du söker jobb. Framför allt kan du fylla på med de kunskaper du saknar och göra om valideringen i fas 2 för att få en gesäll (yrkesbevis).

Godkänt i allt? Grattis – gesäll!
Är det gesäll du är ute efter ska du ha godkänt i alla moment i den praktiska valideringen i fas 2. Du kan ansöka om gesäll hos Hantverksrådet. Här kan du läsa mer om gesäll.

Validera kunskaper mot betyg 
Fas 3 innebär att du valideras mot betyg på ett lärosäte av en behörig yrkeslärare som även är certifierad yrkesbedömare. Då väljer du just de kurser du behöver komplettera med. Detta är ett bra sätt att komplettera sina betyg om du vill söka till högre studier. Läs mer om att validera mot betyg här.

Så kommer du igång
På sidan Hitta yrkesbedömare kan du läsa mer om hur du kommer igång och vad det kan kosta. Där finns också en Sverigekarta där du kan hitta närmaste yrkesbedömare. För ytterligare frågor mejla oss på UHR eller ring oss på 08-7627430.

 

 

 

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm