Validerades till kock efter 25 år i kök – och klarade gesäll.


Yvonne Licke arbetar i Lindgårdens äldreomsorg i Vänersborgs kommun, en verksamhet som pågår 365 dagar om året. Det har hon gjort i 25 år, de senaste två åren som köksbiträde efter en utbildning.

– Först fick jag praktik här och till slut jobb, säger Yvonne Licke. Det var tur, många jag kände var arbetslösa då.

I höstas tackade hon ja till att valideras mot branschens krav på kock.

– Det kändes bara kul att få chansen att valideras. Jag har jobbat i branschen så länge och nu har jag äntligen fått min kompetens bedömd. Idag är jag kock, det känns fantastiskt. Nu kan jag söka vilket jobb jag vill!

Jenny Ahlgren, enhetschef Vänersborgs kommun och Yvonne Licke, kock är bägge nöjda med UHR:s metod och verktyg för validering kock. Foto Per Myrehed

Jenny Ahlgren är enhetschef på Kostenheteten i Vänersborgs kommun och mycket nöjd med möjligheten att kunna validera sina medarbetares kompetens i jakten på kockar. Allt har gått över förväntan bra. 

– Vi är igång och det fungerar väldigt bra. Det blir en riktig boost för självförtroendet att få en yrkesidentitet som kock. Man är stolt över sitt kockintyg. Med det i handen kan man söka de olika kockjobb vi annonserar ut i kommunen.

– Vi ser ett stort behov av att kunna validera framöver, fortsätter Jenny Ahlgren. Även vid rekrytering och provanställningar. För oss ger validering mycket värde i förhållande till vad det kostar.

Yvonne Licke och flera andra som validerats i Vänersborgs kommun kvalificerade sig dessutom till gesäll.

Läs mer om nöjda organisationer som validerar!