Sodexo vill lösa krav på utbildade kockar med validering


Sodexo är ett ett av världens största företag med tjänster inom servicesektorn. Mats Pettersson har just tagit över jobbet som restaurangchef på Jacob Jöns på Karolinska Institutets campus.

– Jag har alltid känt att det har funnits utvecklingsmöjligheter här på Sodexo, säger Mats Pettersson.

Mats Pettersson är nöjd med UHR:s utbildning till yrkesbedömare och både han och distriktschefen Kristofer bereda ser nu möjligheten att låta medarbetare på Sodexo utvecklas genom att valideras. Foto Per Myrehed

I utvecklingssamtal med sina medarbetare berättar han alltid att möjligheten till utveckling finns och stämmer av om medarbetaren vill ta ett nästa steg.

– Många har med sig alla de kunskaper som krävs för att vara kock, berättar Mats Pettersson. 

Nu ställs dock strängare krav på utbildning i upphandlingar och i olika samarbeten. Kockarna ska kunna visa upp gymnasiala betyg från en kockutbildning.

– Internt har vi undrat en hel del över hur vi ska lösa det här? Helst vill vi ju rekrytera kockar från våra egna led, just för att ständigt kunna erbjuda utveckling åt den som vill.

Mats Pettersson och Kristofer Bereda, distriktschefen, har bestämt sig att satsa på branschens validering för att möta kundernas krav på kompetenta kockar vid upphandlingar. De hade redan innan pratat mycket om hur man ska belöna eller uppmuntra dem som verkligen vill utvecklas.

– Branschen menar, precis som vi, att man kan ha fått likvärdig kunskap genom erfarenhet, berättar Mats Pettersson, alltså att man har gått skolan på jobbet så att säga.

Efter att ha gått utbildningen till yrkesbedömare och börjat använda verktyget för att validera, känner sig Mats Pettersson nöjd.

– Det känns mycket seriöst.

 

Mustafa Al-jawadi är den första att få yrkestiteln kock genom branschens validering på Sodexo. Foto Per Myrehed

”Nu vill vi sprida detta internt”

Mustafa Al-jawadi är den första som validerats inom Sodexo. När han fick frågan om han ville valideras för kock var han mycket positiv.

– Det känns jättebra att valideras, men krockar såklart med mina andra arbetsuppgifter.

Men allt praktiskt går att lösa och med sin nyvunna kocktitel öppnas nya framtida vägval för Mustafa Al-jawadi. Nu funderar Mats Pettersson och Kristofer Bereda hur de bäst ska sprid möjligheten att valideras internt.

 

Läs mer om hur företag och offentliga måltider använder branschens validering!