”Gesällen är bra att ha på sikt!” Nicklas von Elling är kock och har just klarat gesällprovet.


Nicklas von Elling har fått sitt kunnande prövat och kan plocka ut en gesäll. yrkesbedömare var Per-Åke Jern ( vänster) och Sven-Erik Larsson (höger.) 

Innan gesällprovet  skickade Nicklas in sin CV till Per-Åke som också tog referenser från tidigare arbetsgivare. Nicklas hade både gymnasiebetyg, erfarenhet och goda referenser, så man bedömde att tre dagars validering borde räcka.

– En vanlig validering tar tio dagar. Det går betydligt snabbare att bedöma en erfaren kock som vill ta gesäll, säger Per-Åke Jern.

 

Kockar gillar utmaningar

Per-Åke Jerns erfarenhet är att kockar gillar utmaningar och gärna vill visa vad de går för.

– Det har saknats ett bra verktyg när man vill utveckla sin personal, man tror att man vet vad de kan och inte kan. Med en validering kan man fastställa personens kunskaper och i vissa fall kan man också hänvisa till vilka kunskapsluckor som kan behöva fyllas på.

Det behövs många fler kockar de närmaste åren och Per-Åke Jern tror att validering och gesäll kan driva på utvecklingen inom yrket och göra det lättare att få tag på kompetent personal.

– Det här är ett sätt att premiera och behålla duktiga kockar. Arbetsgivare i restaurangbranschen har inte använt sig av kvalitetsintyg, man har bara anställt. Att kunna säga att ”Våra kockar har gesäll” är ytterligare en kvalitetsstämpel, precis som att vara med i Visita eller Smaka på Västsverige.

Kanalskolan har ett samarbete med arbetsförmedlingen och kan ta emot sökande från arbetsförmedlingen för att validera mot anställningsbarhet. Även kommunen och andra utifrån som vill  genomföra en validera eller gesällprövning kan kontakta Kanalskolan. I skolan finns även möjligheter att validera mot betyg i enstaka gymnasiekurser.

kanalskolan.se

Det finns yrkesbedömare över hela Sverige, de är sökbara på uhr.nu

Läs vidare under referenser.

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm