Det svenska måltidsundret. Boken om Sveriges gastronomiska resa.


Boken om Sveriges gastronomiska resa. Följ kockens väg till stjärna, restaurangbranschens lyft till global höjd och läs om utbildningarnas roll.

Svensk gastronomi har de senaste decennierna utvecklats till ett av världens främsta måltidsländer. I boken Det svenska måltidsundret skildras Sveriges resa från gastronomiskt u-land till världstoppen.

Vi får bland annat följa kockens väg från slusk till stjärna, provkökens framväxt, restaurangbranschens lyft, kokboksexplosionen, de nya utbildningarnas roll, råvarornas kvalitet och exportframgångarna. Författarna vill ge en helhetsbild av detta anmärkningsvärda fenomen.

Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva det svenska köket. Så sent som på 1950-talet kunde vårt lands måltidskultur beskrivas som underutvecklad. Författarna Carl Jan Granqvist, Karsten Thurfjell och Hans Wallensteen beskriver hur det gastronomiska undret kunnat ske så snabbt.


Hans Wallensteen, Carl Jan Granqvist och Karsten Thurfjell berättar om Sveriges gastronomiska resa från u-land till världstopp.

Om författarna
Carl Jan Granqvist, professor, hedersdoktor, gästgivare emeritus, verksam vid Grythyttan och Saxå Bruk, Bergslagen. Granqvist initierade 1990 restaurang- och hotellbranschens första utbildning på högskolenivå, i Måltidens hus i Norden, Campus Grythyttan Örebro universitet.
Karsten Thurfjell, kulturjournalist på Sveriges Radio, ledamot i Måltidsakademien, Gastronomiska Akademiens ständige sekreterare och redaktör för Gastronomisk kalender.
Hans Wallensteen, lantmästare och Lantbrukarnas Riksförbund. Wallensteen har lett organisationen ”Food From Sweden”, som bidragit till en tiodubbling av svensk livsmedelsexport.

Boken ges ut av Måltidsakademins förlag.
Pris: 350 kr inkl. moms och frakt
Beställ boken genom att kontakta Lena Sundin, lena@grappe.se.

Andra tycker:
”Det är rentav den första boken i sitt slag.” Dagens Industri
”Ett gediget verk med Karsten Thurfjell som huvudförfattare.” Svenska Dagbladet
”Äntligen! Köp den!” Edward Blom
”En bibel om den svenska gastronomin.” Vinsider.se