fbpx

Det känns meningsfullt att kunna hjälpa någon att komma igång tycker Abdelkader Dali, Scandic Klara


Abdelkader Dali är köksmästare på Scandic Klara och UHR-certifierad yrkesbedömare. Det innebär att han kan validera en persons kompetens, både för intyg och för gesäll.

– När jag validerar någon som är ny i Sverige brukar jag börja med att säga ”glöm det gamla köket”. Matkulturen och recepten skiljer sig åt, köket i Sverige är helt annorlunda än köken de arbetat i.

Validering i snabbspåret kock: Abdelkader Dali, köksmästare och UHR-certifierad yrkesbedömare på Scandic Klara samt Anas Rajab, validand och numera godkänd kock. Foto Per Myrehed.

Validering i yrket kock handlar inte om att kunna svänga ihop en bearnaisesås eller Toast Skagen, konstaterar Abdelkader Dali. Det lär man sig. Bedömaren tittar på handlaget och yrkeskunskapen, hur validanden hanterar redskap och råvaror, interagerar med övriga i köket, lever upp till hygienregler och liknande.

– Generellt är alla validander mycket noggranna med hygien, men svenska livsmedelslagar och krav på egenkontroll gör ändå hygien till ett område där många behöver lära sig mer, säger Abdelkader Dali.

Som erfaren kock märker Abdelkader Dali snabbt om den han ska validera har de kunskaper som krävs. Just i dagarna valideras Anas Rajab som kommit till Sverige från Syrien och fått uppehållstillstånd här.

– En validering kräver tid, tålamod och planering. Det är en fördel kunna språket så vi kan planera arbetsuppgifterna. Vi talar samma språk så det gör allt lättare, säger Abdelkader Dali.

Nervöst med ett nytt kök och ett nytt språk

Anas Rajab har tretton års erfarenhet som kock, bland annat från en stor restaurang i Libanon. Innan han kom hit till köket på Scandic Klara har han gjort en självskattning samt fått kartlägga sina kunskaper. Nu ser han fram mot den praktiska fasen av valideringen och att få svart på vitt på sina kunskaper.

Anas Rajab fick godkänt på alla punkter i snabbspår kock. Branschens validering skedde under tio dagar i Scandic Klara. Foto Per Myrehed

– Det är lite nervöst men alla är hjälpsamma och snälla och de visar mig hur det fungerar i ett svenskt kök, fortsätter Anas Rajab. Han vill gärna understryka hur tacksam han är över att vara i Sverige och få den här hjälpen till ett intyg och på sikt ett arbete.

– När man flyr så lämnar man allt bakom sig, även viktiga papper som betyg och intyg.


Han kan yrket, det märks direkt

Att hans validand är skicklig yrkesman har Abdelkader Dali redan noterat .

– Idag har Anas gjort femtio procent av lunchen. Han skär lax, marinerar, steker och nu håller han på med salladsbuffén, säger Abdelkader Dali uppskattande.

All bedömning sker strukturerat och kvalitetssäkrat i webbverktyget. Anas Rajab och Abdelkader Dali på Scandic Klara. Foto Per Myrehed

Efter tio dagars validering går de tillsammans igenom allt i UHR:s webbverktyg. Där har Abdelkader Dali löpande checkat av de kunskaper som sedan hamnar på intyget. Den validand som får godkänt i allt kan dessutom plocka ut en gesäll från Hantverksrådet.

– Validering är ett bra redskap och det känns meningsfullt att kunna hjälpa någon att komma igång, säger Abdelkader Dali. Vissa kan valideras som kock, andra som köksbiträden. Nästan alla behöver några månader för att få in svenska rutiner och lära sig mer svenska. Förhoppningsvis har man både hjälpt någon ut på arbetsmarknaden och minskat bristen på kockar.

Februari 2017

Vill du veta mer om nyttan av och hur det går till att validera kan du läsa här, ”validera din personal”.
Har du frågor, till exempel om hur du kan använda validering i din organisation är du välkommen att kontakta oss på e-post eller ringa 08-762 74 30

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm