Allt fler får sina yrkeskunskaper godkända – artikel i DN


Dagens Nyheter, Jobb & Karriär, Helena Sjödin Öberg
20180218

Nedan är utdrag ur artikeln, hela artikeln finns att läsa här https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/allt-fler-far-sina-yrkeskunskaper-godkanda/

Vill du veta mer om branschens validering eller bli certifierad yrkesbedömare för yrket kock, servering, hotellreception eller hotellkonferens? Läs mer här!

”Man kan inte bara sitta och klaga på att det inte finns personal och förlita sig på de gamla rekryteringsvägarna. Vill man ha ett annorlunda resultat måste man tänka annorlunda.”

Mahmoud El Khalil kommer från Libanon och har arbetat som kock i många år, men har inga papper på det. För honom och andra yrkeshantverkare finns branschvaliderare som bedömer de praktiska kunskaperna ute på arbetsplatsen. Den akuta bristen på kockar har fått Utbildningsrådet för hotell och restaurang att dra igång en organiserad validering. Den inleds med en dag av testning av teoretiska kunskaper som följs av två praktiska testveckor.

Vi träffar Mahmoud El Khalil första dagen under den andra testfasen, högst upp på våning 25 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Han kom till Sverige från Libanon 2010 och har jobbat på olika restauranger, både i Libanon och Sverige. I Sverige har han hjälpt till på en kompis restaurang, men nu vill han ha ett intyg som visar att han är kock.

Med intyget kan lönen bli bättre, vilket sitter väl till pass eftersom han har ett barn och ett till på väg.

– Jag har lärt mig mycket om specialkost i Sverige. Om veganmat, glutenallergi och laktosintolerans, berättar han och fortsätter:

– För att jag ska trivas i ett kök är det viktigt att det är balans, att alla hjälper och stöttar varandra. Då är det fint!

”Någon gång tidigare har jag fått chansen av någon. Nu är det min tur att ge folk chansen.”

Joakim Schaffer, står och repar timjan av kvistar i köket på 25:e våningen. Det är ett tidsödande jobb som det var länge sedan han ägnade sig åt. Men nu ska Joakim, vid sidan av sitt jobb som chef över källarmästarna, testa Mahmoud. Om Joakim tycker att Mahmoud fungerar som en fullvärdig kock i köket utfärdar han ett intyg.

Mahmoud skrapar morötter, han kör squash och blomkål över en mandolin så stora bunkar fylls. Allt sker medan två andra kockar far fram mellan ugnar, spisar och uppläggningsfat.

Det är lunchtid och även om det är en finare restaurang ska matlagning och servering gå snabbare än kvällens mer långsammare tempo. Gästerna har inte lika mycket tid under en lunch. Vad är det då Joakim Schaffer bedömer?

– Vi ser hur de tänker kring hygien och att de kan hur man hanterar råvaror, vad som ska vara i kylen och vad som kan stå framme. Hur gör de med köttet och fisken? Det märks ganska snabbt om de kan. Kockyrket handlar också om handlag. Det finns olika kockar; vissa kockar har jobbat i storkök och är högpresterande. De kanske inte hackar örterna lika fint som de som har jobbat på mindre restauranger, säger Joakim och fortsätter;

– Jag vill göra det här för jag vill bredda vårt sätt att söka folk, förklarar Joakim. Man kan inte bara sitta och klaga på att det inte finns personal och förlita sig på de gamla rekryteringsvägarna. Vill man ha ett annorlunda resultat måste man tänka annorlunda. Sedan vet man ju inte om det blir annorlunda på det sättet man vill, säger Joakim och ler. Men tillägger:

– Någon gång tidigare har jag fått chansen av någon. Nu är det min tur att ge folk chansen.

 

Olika vägar till validering

– Via Arbetsförmedlingens hemsida går det att få kontakt med validerare inom bygg- och anläggning, installation, drift och underhåll samt hotell-, restaurang- och storhushåll. 230 kockar validerades förra året, 39 klarade sig helt utan att behöva göra kompletteringar.

– Genom snabbspåren kan olika yrkesgrupper få praktik, utbildning och validering. De är till exempel lastbilsförare, inom livsmedelsbranschen, samhällsvetare inklusive ekonomer och jurister och djursjukskötare.

 

Vill du veta mer om branschens validering eller bli certifierad yrkesbedömare för yrket kock, servering, hotellreception eller hotellkonferens? Läs mer här!

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger, c/o Visita, Box 3546, 103 69 Stockholm